Cas Spijkers

Alle opleidingen van de academie stonden voor het overlijden onder direct toezicht van een van Nederlands bekendste koks:

Cas Spijkers.

Cas Spijkers werd in de culinaire wereld alom gewaardeerd om zijn vakmanschap en was daarom een goede leermeester om de kneepjes van het vak van te leren.
Cas Spijkers aan het woord

Bij de start van de Cas Spijkers Academie in augustus 2007 gaf Cas Spijkers het volgende aan de toen startende studenten mee:

Er is voor mij als gepassioneerd vakman geen mooier compliment dan dat er een opleiding naar mij vernoemd is. Een teken dat mijn vak en wat ik daarin belangrijk vind ook door andere mensen heel serieus genomen wordt.

Goed koken is de basis maar om de top te bereiken heb je meer nodig: warenkennis, beheersing van de kooktechnieken, leren leiding geven aan de brigade, leren calculeren, maar ook passie om iedere dag op topniveau te presteren en durf om iets nieuws te creëren.

Dat zijn zaken die mijn succes in het leven bepaald hebben. Ik ben er trots op dat ik dit alles in deze opleiding aan een nieuwe generatie mag doorgeven.

Cas Spijkers

Uit het Parool (PS van de week) van zaterdag 14 november 2009

Interview met Dmitri Roels, broodbakker en oprichter van het Vlaams Broodhuis. Op de vraag “Was Cas Spijkers belangrijk voor je?” antwoordt hij:

Ik vind het culinaire peil in Nederland vrij hoog en ik durf te zeggen dat we dat voor een groot deel aan Cas Spijkers te danken hebben. Twee jaar geleden hebben we een reünie gehad, van alle koks en kelners die er hebben gewerkt (restaurant de Swaen in Oisterwijk) en dan zie je wat daaruit voortgekomen is. Absurd. Die man kan verschrikkelijk goed koken, wat wij in de Swaen hebben gezien, is ongelofelijk. Toen wij bij hem werkten, moesten we elke week met een busje naar Parijs om ingrediënten te halen: wat je nu overal kunt krijgen was schaars. Cas Spijkers heeft mij het belang en de waarde van goede grondstoffen doen inzien. Hoe je met recepturen omgaat, met respect voor traditie. De basis, die is het allerbelangrijkste, daarna kun je gaan experimenteren.

Helaas is topkok Cas Spijkers op 29 oktober 2011 op 65 jarige leeftijd overleden.