Overzicht opleidingen

Een onderscheid wordt gemaakt tussen de beginnende en de gevorderde student.

De beginnende student leert verantwoordelijkheid voor een deel van het keukenproces. Dit houdt in:
- Leiding geven aan een parti in de keuken
- Ontwikkelen van nieuwe recepturen
- Kennis van de franse keukenterminologie
- Kunnen communiceren met gasten
- Plannen en organiseren
- Maken van verschillende kaarten (seizoen, thema etc)
- Kennis van de modernste apparatuur
- Grondstoffen-/ productenkennis
- Voedingsleer en voedingsstromingen
- Kennis van verschillende keukens en technieken (ontkoppeld,
gekoppeld koken, convenience, conference& banqueting en
grootkeuken)
- Kostprijsberekening
- HACCP

De gevorderde student leert verantwoordelijkheid voor het volledige keukenproces. Dit houdt in:
- Leiding geven aan een brigade
- Budgettering
- Ontwikkelen van nieuwe recepturen
- Kennis van de Franse keukenterminologie
- Kunnen communiceren met gasten
- Plannen en organiseren van evenementen
- Maken van verschillende kaarten (seizoen, thema etc.)
- Kennis van de modernste apparatuur
- Uitstekende grondstoffen- / productenkennis
- Kennis van de nieuwste technieken (cryogeen, gelatineren,
emulgeren etc.)
- Verdieping in voedingsleer en voedingsstromingen
- Begeleiden van leerling koks

Globale inhoud leertraject
Het eerste jaar ligt de nadruk op warenkennis en voedingsleer, vakterminologie, keukentechniek, brood en banket en patisserie, basis wijn / spijs, financieel management, beroepsethiek Engels en Frans.

Het tweede jaar bestaat uit de lessen receptenleer, keukenorganisatie, maken van een HACCP-plan, menuleer, materialen- en apparatuur-kennis.
Tijdens het eerste en tweede jaar zal het geleerde direct in de praktijk worden gebracht door leiding te geven aan medestudenten.

Het derde en vierde jaar bestaat uit een verdieping van de stof van het eerste en tweede jaar, aangevuld met innovatieve kooktechnieken wijn / spijs, patisserie, communicatietraining en ondernemen. Daarnaast neem je deel aan de leermeestercursus en ga je leiding geven over een project.

Het vijfde en laatste jaar staat volledig in het teken van het starten van een onderneming.
Alle colleges en trainingen die daarvoor nodig zijn komen aan bod.